Розвиваємо дрібну моторику рук

                                                            Масаж

Масажуємо кисті рук дитини м’якими рухами та розминаємо кожен пальчик, долоньку, зовнішній бік  кисті, а також передпліччя.

                                              Квасолеві ванни



В миску чи коробку насипаємо  квасолю або горох, кидаємо туди  дрібні іграшки та все перемішуємо. Нехай малюк  занурює руки  у квасолю та витягує іграшки. Така ванна сприяє розвитку координації пальчиків.

          Ліпка з різних матеріалів (тісто, пластилін, глина)



Окрім очевидного творчого самовираження  дитина  розвиває гнучкість і рухливість пальців.

                                                  Ігри з крупами



Нехай малюк  перебирає перемішані горох і квасолю, а потім більш дрібні  крупи, пересипає їх з однієї посудини в іншу. Розтирає в руках.

                                                       Мозаїка



При складанні різноманітних ігор мозаїк  покращується дрібна моторика рук малюка, розвиваються кмітливість і творчі здібності.

                            Ігри та гімнастика для пальчиків



Цим веселим заняттям  присвячується багато книг. Та й народна творчість подарувала нам «сороку – ворону», «ладки»,                         «козу – рогату» тощо. Ігри та гімнастика для пальчиків сприяють всебічному розвитку дитини, зокрема її мовлення.                             

                                                        Шнурівки



Вони чудово розвивають дрібну моторику рук, до того ж завдяки їм малюк чудово оволодіває практичною навичкою шнурування взуття. Найпростіші шнурівки можна зробити самому. Візьміть картон, виріжте з нього знайомий для дитини  об’єкт (яблуко, їжачка і т.д.) та зробіть по контуру отвори за допомогою дирокола. В ці отвори  малюк має просовувати шнурочки. Також можна «пришнурувати» один об’єкт до іншого ( їжачок несе яблуко тощо).

                              Ігри з ґудзиками та намистинками



Нанизування  на нитку намистинок, застібання ґудзиків, перебирання  пальцями намистинок  прості й корисні  вправи для  розвитку дрібної моторики рук. Можна нашити на одну  тканину ґудзики різних розмірів, а на іншу – різні  петельки.                           Дитина, застібаючи ґудзики, тренуватиме пальчики, одночасно засвоюючи поняття  « великий – маленький».

                                                       Пазли



Яскраві картинки  розвивають увагу кмітливість, зір і дрібну моторику рук.Використовуйте творчий підхід, займаючись зі своїм малюком. Усі заняття супроводжуються казками, вигаданими в ході процесу. Мовленнєве підкріплення захоплюючих дій  подвоїть ефект .Упроваджуйте ігри на розвиток дрібної моторики рук у повсякденне : йдучи з малюком тримаючись за руки трохи масажуйте  долоньку, на прогулянці  дозвольте  потерти пісок і зібрати у відерце  дрібні камінчики,готуйте з тіста – дайте малюкові  шматочок, нехай помне його. І звичайно багато розмовляйте з малюком, обговорюйте все що відбувається довкола. Зовсім скоро  він стане повноцінним учасником діалогу !

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Якщо дитина вже «залипла у цифру» Рекомендації для батьків Не забирайте у дитини девайс. Вона сприйме це як агресію, порушення особистих м...